Friday, July 22, 2011

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε προκατασκευασμένα προγράμματα προπόνησης.




Προεπισκόπηση του βιβλίου: Practical Programming for Strength Training by Mark Rippetoe & Lon Kilgore with Glenn Pendlay. 

Όσον αφορά τα προπαρασκευασμένα προγράμματα προπόνησης για το γυμναστήριο.Αυτό το βιβλίο δεν είναι άλλο ένα βιβλίο με προπαρασκευασμένα γενικά προγράμματα γυμναστικής. Υπάρχουν πολλά βιβλία προπόνησης με βάρη, που πωλούνται συνήθος σε κάποιες υπέρογκες τιμές, που προτείνουν προγράμματα που χρησιμοποιούσε κάποιος γνωστός αθλητής η κάποια πρωταθλήτρια ομάδα, ή συνήθως ένα δημοφιλές άτομο (ηθοποιός, μοντέλο, κλπ.). Αυτά είναι τα λεγόμενα "cookbooks"?  Προτίθενται να σας παρέχουν επιτυχημένες συνταγές προπόνησης. Διατείνονται ότι ακολουθώντας τις συνταγές αυτές, θα φτάσεις το επίπεδο των ποδοσφαιριστών της Τότεναμ ή θα γίνεις κομμάτια όπως ο Vin Diesel.
 Τα πραγματικά βιβλία μαγειρικής συνήθως γραμμένα από ειδικευμένους σεφ που σχεδιάζουν τα πιάτα με το εκπαιδευμένο προσωπικό τους, με τεστ ιδιωτικά, και στη συνέχεια τα μαγειρεύουν δημοσίως στα εστιατόρια ή στην τηλεόραση δείχνοντας τις δεξιότητες και την εμπειρία τους, με ειδικά εργαλεία, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, και με τα ακριβώς σωστά υψηλής ποιότητας υλικά. Πολλοί άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να μαγειρέψουν γκουρμέ φαγητό από βιβλία μαγειρικής με αποτελέσματα που δεν είχαν καμία σχέση με το φημισμένο πιάτο που παρήγαγε ο συγγραφέας του βιβλίου.Γιατί η συνταγή είχε αποτύχει; Μετά την ανάγνωση μιας συνταγής, εσείς μαγικά έχετε αναπτύξει τις δεξιότητες των σεφ; Μήπως δεν χρησιμοποιήσατε τα κατάλληλα εργαλεία; Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε γαλλικό μαχαίρι από χάλυβα και σε ένα ανοιχτήρι. Και τα συστατικά μπορεί να μην ήταν ακριβώς τα ίδια. Όταν η συνταγή γράφει για ένα μανιτάρι shitake, εσείς δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μανιτάρια κονσέρβας. Όταν η συνταγή ζητάει Maui κρεμμύδια, εσείς δεν μπορείτε να κάνατε χρήση αγριοκρεμμύδας. 
Αν ο προπονητής αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ένα βιβλίο με προκατασκευασμένη προπόνηση για βάρη, απαιτούνται τα ακόλουθα: 1.) ο προπονητής πρέπει να εκπαιδεύει και να σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο όπως τον πρωτότυπο προπονητή (τον σεφ που έγραψε τη συνταγή), 2.) τον εξοπλισμό κατάρτισης (εργαλεία μαγειρικής) που χρησιμοποιούταν στο πρωτότυπο πρόγραμμα πρέπει να είναι επίσης διαθέσιμος και στο αντιγραμμένο πρόγραμμα 3.) οι αθλητές που θα εκπαιδευτούν (τα συστατικά) πρέπει να είναι ακριβώς σαν τους αθλητές που εκπαιδεύτηκαν με το αρχικό πρόγραμμα. Η αδυναμία εκπλήρωσης των απαιτήσεων αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα μια μειωμένης απόδοσης προπόνηση. Η αντιγραφή ενός άλλου προγράμματος είναι συνήθως μια αποτυχημένη συνταγή.
Η ανάγνωση βιβλίον με έτοιμα προγράμματα προπόνησης πρέπει να γίνετε με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιλυφθούμε τον τρόπο σκέψης και πώς ο συγκεκριμένος προπονητής αθλητής κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια που συναντούσε κατά την διάρκεια της προπόνησής του. Τα μελετούμε ώστε να κατανοήσουμε πια ήταν τα κλειδιά για να δημιουργηθούν οι βάσεις για μια επιτυχημένη προπονητική συνταγή ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την γνώση και να φτιάξουμε το δικό μας προπονητικό πρόγραμμα. Αντιγραφή και κανιβαλισμό προσχεδιασμένων επιτυχημένων προγραμμάτων χωρίς καμία κατανόηση γιατί ήταν επιτυχημένη δεν είναι ποτέ μια καλή ιδέα. Από την άλλη μεριά, η κατανόηση των πρακτικών της προοδευτικής γυμναστικής και της περιοδικότητας, είναι πάντα μια καλή ιδέα.


AbeBooks - Textbooks

No comments:

Post a Comment